La galette des rois alebo ako slávia Francúzi Troch kráľov

Pomaly a isto sa blíži koniec obdobia, kedy vám vaša ruka od rána do večera zabezpečovala neprerušovaný prísun medovníkov. Kedy ste si uvedomili, že na každodenné jedenie kapustnice by ste si vedeli zvyknúť. Kedy ste ochutnali toľko druhov vanilkových rožkov a medvedích labiek, že máte pocit, že ste na tento druh vianočného pečiva odborník.

Áno, s príchodom Troch kráľov odchádza často nielen vianočný stromček, ale aj to radostné vianočné prejedanie sa v kruhu najbližších.

Nie však vo Francúzsku.

Tam sa totiž nekončí nič. Po Vianociach Francúzi prechádzajú plynulo z pojedania vianočnej rolády la bûche de Noël na pojedanie trojkráľového koláča nazývaného la galette des rois.

A nejedia ho len na Troch kráľov, ale počas takmer celého januára.

Zdroj: Facebook

Aj keď vďaka nemu môžete vo Francúzsku na novoročné chudnutie a diéty vonkoncom zabudnúť, dostanete namiesto toho možnosť stať sa na jeden deň kráľom či kráľovnou. Čo vôbec nie je na zahodenie. Ja som sa napríklad počas môjho pobytu vo Francúzsku stala kráľovnou dvakrát. Takže asi tušíte, že táto francúzska tradícia patrí medzi moje najobľúbenejšie.

Zdroj: giphy.com

Predtým než sa pustíte do čítania, nezabudnite si stiahnuť toto pdf so všetkými užitočnými slovíčkami týkajúcimi sa slávenia Troch kráľov vo Francúzsku 🙂

Aký je pôvod tohto sviatku?

L’Épiphanie (alebo po našom sviatok Troch kráľov, prípadne pre kresťanov Zjavenie Pána) je výsledkom miešania pohanských a kresťanských tradícií. Jeho pôvod by mal byť v staroveku, kedy sa v období na konci decembra a začiatku januára konali oslavy na počesť gréckeho boha vína a vinohradníctva Dionýza. Neskôr prebiehali v tomto čase oslavy aj v starovekom Ríme, ale na počesť starorímskeho boha roľníctva a úrody Saturna.

Všetky tieto hody uprostred zimy, v období zimného slnovratu, symbolizovali postupné predlžovanie dní a pomalý návrat Slnka. Práve preto o niekoľko storočí neskôr vznikla aj tradícia francúzskeho trojkráľového koláča (la galette des rois) – jeho farba a tvar pripomínali Slnko, na ktorého príchod sa všetci tešili.

Okolo 4. storočia začali kresťania spájať tieto slávnosti s troma kráľmi (les trois Rois mages), ktorí prišli do Betlehema odovzdať Ježiškovi krátko po narodení vzácne dary.

Ako to vyzerá vo Francúzsku dnes?

Aj keď je dnes vo Francúzsku 6. január považovaný predovšetkým za kresťanský sviatok, slávia ho tam všetci – či už veriaci alebo neveriaci. Na druhej strane tam ale, narozdiel od nás, nemajú v tento deň voľno. Vynašli sa ale a pred niekoľkými rokmi sa oficiálne dohodli, že sa Traja králi môžu sláviť vždy druhú nedeľu po Vianociach.

Najväčšiu obľubu má tento sviatok u francúzskych pekárov a cukrárov. Vďaka trojkráľovému koláču dosahujú svoje rekordné obraty. Veľa Francúzov si totiž namiesto domácej prípravy radšej kúpi koláč priamo od odborníka. 

Po tom, čo si Francúzi nakúpia alebo upečú trojkráľový koláč, vyberú sa ho konzumovať. Buď s kolegami v práci, v rodinnom kruhu, na návšteve u priateľov alebo v škole. Priemerný Francúz počas januára zje minimálne 10 porcií tohto mandľového koláča. A to nehovorím o množstve cidru, vína a šampanského, ktoré pri týchto oslavách pretečie.

Zbohom novoročné diéty a chudnutie.

Ako sa stať kráľom alebo kráľovnou?

Aj keď to zatiaľ vyzerá, že Francúzi vlastne celý január len jedia, nie je tento sviatok len o tom. Ide samozrejme hlavne o príjemné stretnutia so svojou rodinou a priateľmi, o spoločné trávenie času. A ak sú prítomné deti (alebo ja), je hlavným cieľom tohto sviatku stať sa kráľom alebo kráľovnou dňa.

Zdroj: giphy.com

Ako sa k tomuto cieľu dopracovať?

V každom koláči je vždy ukrytá malá figúrka nazývaná une fève. Počas toho, ako sa koláč krája, by mal najmladší člen rodiny (resp. najmladší zúčastnený) sedieť pod stolom a odtiaľ vykrikovať, komu bude patriť ktorý kúsok. A ten, kto si vo svojej porcii nájde schovanú figúrku, sa automaticky stáva na jeden deň kráľom či kráľovnou.

Potom si už len stačí nasadiť na hlavu papierovú korunu, zvoliť si svoju kráľovnú či kráľa a začať všetkým rozkazovať.

Tradá.

Aj keď si vďaka la fève budete môcť nasadiť kráľovskú korunu, dávajte si pozor, aby vám kvôli zahryznutiu sa do tejto porcelánovej figúrky nespadla tá zubná (korunka). Kedysi vám ale takéto nebezpečenstvá nehrozili. Do koláča sa zastrčila jedlá fève, teda bôbovitá strukovina, ktorá sa dala bez problémov aj zjesť.

Zdroj: fr.wikipedia.org

Ten, kto si našiel tento bôb, sa stal nielen kráľom dňa, ale musel ostatných v krčme aj pozvať. Hovorí sa, že niektorí nemali chuť míňať svoje peniaze, tak túto jedlú fève prehĺtali. Práve preto sa možno postupne zrodila porcelánová verzia, ktorú už prehĺtať nikto nechcel.

Porcelánové figúrky väčšinou reprezentovali malého Ježiška, neskôr sa objavujú zlaté mince a dnes figúrkami môžu byť rôzne predmety, povolania či kreslené postavičky – a nielen porcelánové, ale aj plastové. La fève sa stala dokonca cenným zberateľským artiklom. Francúzi si pre toto zberateľstvo vymysleli aj názov: la fabophilie. Ja som tiež na dobrej ceste. Mám už štyri:

 

La fève sa ale nenachádza v každom trojkráľovom koláči. Existuje jeden špeciálny, nazývaný la galette de l’égalité, ktorý sa servíruje prezidentovi Francúzska a v ktorom žiadna figúrka nie je. Prezident sa predsa nemôže stať kráľom. To by nemuselo dopadnúť dobre!

Zdroj: thelocal.fr

Galette, gâteau, couronne

Dnes je najznámejším a najrozšírenejším typom trojkráľového koláča la galette des rois à la frangipane, koláč z lístkového cesta plnený mandľovým krémom. Ak by vám mandľová náplň nebola po chuti, určite nájdete aj iné varianty, napríklad s jablkami, čokoládou alebo kokosom.

Juh Francúzska má, tak ako vždy, v zálohe pripravené aj svoje vlastné špeciality. Okrem klasickej galette tu vo výkladoch pekární zazriete aj tzv. le gâteau des rois (tiež nazývaný la brioche alebo la couronne des rois). Ide o briošku v tvare koruny posypanú cukrom a/alebo kandizovaným ovocím. Vyzerá nejak takto:

Zdroj: cuisinezavecdjouza.fr

Na základe môjho pozorovania v Avignone sa tu podľa mňa aj tak viac konzumuje klasická mandľová galette des rois. Na všetkých posedeniach ale samozrejme nechýbali oba druhy tohto koláča. Každý si tak mohol vybrať podľa toho, ktorý mu viac chutí. Mne chutili samozrejme oba.

Ako si pripraviť la galette des rois

Recept na galette des rois à la frangipane dokáže na prvý pohľad vystrašiť menej skúsených pekárov, ale jeho príprava je skutočne veľmi jednoduchá. Minulý rok som toto tvrdenie overila v praxi a pripravila prvýkrát môj vlastný galette des rois. A myslím, že to nedopadlo úplne zle:

Postupovala som podľa najzákladnejšieho receptu podľa tohto videa zo stránky Marmiton, potrebujete len zopár ingrediencií:

2 pâtes feuilletées (2 lístkové cestá)

100g de poudre d’amandes (100g mletých mandlí)

50g de beurre mou (50g zmäknutého masla)

75g de sucre (75g cukru)

1 œuf (1 vajce)

1 jaune d’œuf (1 žĺtko)

Bon appétit !


Pozdávalo by sa vám takéto slávenie sviatku Troch kráľov? Už ste jedli la galette des rois? Vyskúšate si ho tento rok pripraviť? Dajte vedieť v komentári 🙂


Zdroje:
Épiphanie 2020 : doit-on manger la galette des rois dimanche 5 ou lundi 6 janvier ?
Épiphanie

2 názory na “La galette des rois alebo ako slávia Francúzi Troch kráľov”

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *